joi, 27 decembrie 2012

Pui cu tarhon şi Martini


















Nu-ncape îndoială că toţi proprietarii de restaurante din ţară fac parte din Liga pentru Compromiterea Pieptului de Pui, sau - cu un termen mai prietenos - LCPP. Unica lor plăcere e neplăcerea ta. În acest scop gătesc pieptul de pui în aşa fel încât nici maidanezii bolnavi nu-l mănâncă, nici dac-ar fi să-i baţi. Bine, "gătesc" e prea mult zis, căci tot ce fac e să-l arunce pe grătar şi să ţi-l pună-n farfurie când atinge consistenţa cartonului presat. Ba chiar unele resaturante de prin Centrul Vechi şi de pe litoral au introdus în meniu Pieptul de pui ecologic, constând în talpă de adidas încălzită în maşina de spălat vase la 60 de grade Celsius.

Noi ne propunem să restabilim onoarea pieptului de pui cu o reţetă care dovedeşte că el nu-i exclusiv o mâncare pentru genul de pisi aflată într-o perpetuă cură de slăbire. Din contră, pieptul de pui poate să fie fraged, suculent şi merge foarte bine cu un sos aromat cu tarhon şi Martini.



Ingrediente


- 2 bucăţi piept de pui dezosat

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1 căţel de usturoi

- 3 fire de ceapă verde

- 2 linguri de tarhon proaspăt

- 80 ml (sau 1/3 cană) de Martini

- 1/4 cană (60 ml) smântână grasă

- sare, piper alb

Pentru dozarea corectă a ingredientelor, merită să citeşti despre unităţile de măsură.


Preparare

Se toacă tarhonul şi ceapa. Primul mărunt, a doua rondele subţiri. Se zdrobeşte căţelul de usturoi cu storcătorul. Se taie pe din două bucăţile de piept de pui, astfel încât să obţineţi 4 porţii egale.

Se încinge uleiul de măsline pe fundul unei tigăi mai mari de teflon şi se adăugă jumătate din ceapă şi tarhon, precum şi usturoiul zdrobit. Se lasă să se gătească preţ de un minut, amestecând constant. Se adaugă, apoi, pieptul de pui şi se lasă la gătit 4 minute pe o parte.

Apoi se întroarce pieptul pe cealaltă parte, se adugă Martini şi se sărează. Se pune capacul pe tigaie şi se dă focul mic, lăsând totul să se gătească între 8 şi 10 minute (verificăm şi vedem dacă e făcută carnea înăuntru).

După aceea se scoate carnea pe o farfurie, se aduce lichidul din tigaie la fierbere şi se adugă smântâna amestecând rapid până la omogenizare. Acum se pune restul de tarhon şi ceapă verde, precum şi piperul.

La servire, se toarnă sosul peste carne şi se presară puţin tarhon proaspăt tocat.

Noi l-am dat la masă cu cartofi prăjiţi şi o sticlă de Poiré de Normandie, care e la fel ca cidrul clasic, doar că e făcut din pere, nu din mere şi are cu 3 grade mai putin alcool - ceva lejer, răcoros şi foarte parfumat.







































Reţeta asta am adaptat-o după La Bella Cook, care a luat-o de la Nigella Lawson. Bineînţeles că şi tu poţi adapta ajustând, de exemplu, cantitatea de smântână după gust sau proporţia de ceapă şi tarhon. Faţă de varianta originală noi, gătind acest fel de mai multe ori, am ajustat timpii şi etapele pe baza experienţei noastre. Tarhon proaspăt am găsit în Piaţa Matache, dar se găseşte şi în unele hypermarketuri. Şi dacă chiar mori de poftă şi curiozitate, dar nu găseşti verde, poţi să recurgi şi la tarhon uscat, cu amendamentul că trebuie să pui mai puţin (jumătate faţă de cantiatea de mai sus).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu