sâmbătă, 29 decembrie 2012

Supă de roşii coapte cu ardei copţi şi feta

























Supa de roşii clasică e bună dar - să fim cinstiţi! - este un fel de Bloody Mary fără vodkă. În cele ce urmează îţi prezentăm o reţetă proprie ce pune cap la cap câteva lucruri care ne-au plăcut la o anumită supă care se mânca demult la Waterloo cu ideea de a coace roşiile înainte preluată dintr-o carte de-a lui Ainsley Harriott. Rezultatul la care am ajuns depăşeşte şi aşteptările, şi reţetele menţionate. Sincer, acum când vreau să îi descriu puţin gustul, am început să salivez ca potaia lui Pavlov la bec. Aşa că renunţ la descrieri şi te las să te convingi singur.



Ingrediente


  • 3 căni de supă de legume
  • 3 ardei copţi, curăţaţi de coajă 
  • 3 linguri de pastă de roşii coapte
  • 3 căţei de usturoi 
  • 1 ceapă roşie
  • 250ml de piure de roşii (nu pastă, nu bulion: piure!)
  • 10 frunze de busuioc proaspăt
  • 2 linguri de brânză Danish White (adică feta cremoasă) 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • crutoane 
  • pătrunjel verde 
Pentru o bună dozare a ingredientelor, merită să citeşti puţin despre măsuri.


Preparare

Se toacă ceapa nici prea mic, nici prea mare: cubulete. Usturoiul se toacă mărunt. Se căleşte ceapa împreună cu 2/3 din usturoi într-o tigaie antiaderenta, în 1/2 lingura de ulei de masline. Când ceapa devine transparentă, se adaugă ardeiul, tocat grosier. Se lasă la foc mic preţ de 5 minute, după care se adaugă pasta de roşii coapte*. 

* Pasta de roşii coapte se obţine astfel: se taie în două mai multe roşii micuţe, de preferat prunişoare. Se aşaza într-un vas termorezistent cu partea tăiată în sus. Se adaugă câţiva căţei de usturoi întregi (1 căţel de usturoi la 2 roşii) şi se asezonează totul cu sare, piper, oregano şi busuioc uscat plus ulei de măsline. Se dă la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 35-45 de minute, pâna când roşiile s-au înmuiat bine şi s-au rumenit niţel. Se lasă la răcit şi se pasează puţin la blender (poate să rămână mai "texturată", ba chiar este mai bine să nu fie foarte fin pasată). Se păstreaza excepţional la congelator. Dacă roşiile au fost prunişoare, din 2 roşii se obţine cam o lingură de pastă.

După încă 5 minute, timp în care se amestecă in permanenţă, se adaugă 1/2 cană de supă. Se mai găteşte încă 3-5 minute, după care amestecul astfel obţinut se transferă într-o oală, cu restul de supă şi piureul de roşii. 


Se fierbe totul la foc mic, acoperit, vreo 30 de minute. La sfârşit se adaugă restul de usturoi şi busuiocul, tocat şi el grosier, şi se mai lasă să dea câteva clocote. Se opreşte focul şi se lasa puţin să se răcească. Se adaugă restul de ulei de măsline şi o lingură de brâză Danish White. Se pasează la blender, se asezonează după gust cu sare si piper. Se serveşte fierbinte, în boluri, adăugând în fiecare bol câteva bucăţele de brânză, pătrunjel tocat şi crutoane.





Un comentariu:

  1. Buna ziua, am ramas foarte impresionata atat de retete, cat si de fotografiile reusite pe care le aveti pe blog. Fiindca ati scris ca fotografiile sunt disponibile in scopuri necomerciale, am luat si eu una, mentionand sursa si punand un link in articol catre reteta la supa de rosii din blogul dvs. Sper ca este ok.
    Puteti citi articolul aici: http://vdz.ro/meniul-saptamanii-3/


    RăspundețiȘtergere