Ce e mişto la puiul ăsta pe lângă el în persoană este că pune osul la treabă şi dă un copănel de ajutor la făcutul garniturii. Întâi de toate, să nu te sperie lămâia din titlu! Mă jur că nu e fandaxie, ci pur şi simplu merge foarte bine cu puiul în general şi, însoţită de anumite condimente (ca picantul peri-peri) ea merge până şi cu porc. Fii sigur că nu vei găsi pe blogul nostru dulceaţă pe carne sau te miri ce fructe numite în popor "nebunele" ori, mai pe româneşte, snobisme. Dar, revenind la puiul nostru, merită să adaug că rezultatul final este spectaculos de-ţi lasă gura apă.
Ingrediente
- 1 pui de circa 1kg, întreg
- 1 lingură de sare
- 1 linguriţă boabe de piper roşu
- 1 ceapă mică
- 1 jumătate de lămâie
- 6 căţei de usturoi
- 1 lingură de unt
- 1 linguriţă de coriandru măcinat
- 1 lingură de boia dulce
- 2-3 crenguţe de rozmarin sau rozmarin şi cimbru
- 3-4 boabe de ienibahar
- 2 foi de dafin
Opţional, pentru garnitură:
- 4-5 cartofi mari
- 1 lingură de muştar “a l’ancienne” (cu boabe întregi)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare, piper
- ¼ cană de supă sau de apă
Preparare
Puiul (fără gât, gheare sau măruntaie) şi untul se lasă să se “odihnească” la temperatura camerei cam ¼ oră. Se taie ceapa mare şi lămâia în 8 bucăţi. Se crestează pielea din zona târtiţei câte 2-3 cm în fiecare parte, ca la cămaşa cu butonieră. Se unge puiul pe interior cu ⅓ din cantitatea de unt, se pune ½ din sare şi piper şi se masează bine cavitatea interioară. Se umple cavitatea cu pricina cu un amestec de: cuburi de ceapă şi lămâie, foile de dafin, ienibahar, piper, crenguţele de rozmarin sau cimbru, usturoiul tăiat grosier. După asta, se petrece încheietura fiecărui picior prin “gaica de butonieră” de pe partea opusă, astfel încât puiul să aibă gleznele delicat si elegant încrucişate. Se amestecă restul de unt cu coriandru, boia, restul de sare plus piper şi se unge puiul cu amestecul rezultat, pe toate părţile. Se aşază puiul astfel uns pe grătarul tăvii.Optional se poate găti simultan şi o garnitură de cartofi în tava propriu-zisa, adică sub pui. Cantitatea de cartofi variază în funcţie de dimensiunea tăvii, important este ca ei să se aşeze într-un singur strat, să acopere aproape toată tava (ca sa nu se ardă sosul) şi să nu atingă puiul, care va sta deasupra. Cartofii se spală, curăţă şi taie cubuleţe de vreo 3cm. Se ung cu un amestec de ulei, muştar, sare şi piper şi se amestecă bine, astfel încât să fie acoperiţi uniform. Se pune grătarul cu puiul în tavă, peste cartofi, şi se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade (am folosit programul cu ventilator de la cuptorul electric). În total, timpul de gătit este cam 1h/kg. Cartofii trebuie amestecaţi din când în când, ca să se rumenească uniform. Cu ocazia asta se mai poate unge şi pielea puiului, ca să nu se usuce.
La final, când este gata puiul, acesta trebuie lăsat să se “odihnească” circa 10 minute pe o farfurie, cu pieptul în jos, astfel încât să se îmbibe în mod egal cu sucul propriu. Se taie după aceea. În cazul în care în tava de sub pui nu s-au facut cartofi, sau alt fel de garnitura, se deglasează cu putină apă sau vin sau supă sau coniac şi se transferă într-o crăticioară unde se mai fierbe câteva minute. Pentru un sos mai gros, se poate adăuga puţin amidon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu